Den här sidan använder cookies. Genom att fortsätta accepteras ditt samtycke. Learn more

113.4m FM

Korparna attackerar

opinion

Kråkfåglar Corvidae är en familj med fåglar inom Korparna attackerar tättingar. Familjen består av drygt arter, varav mer än en tredjedel i släktet Corvus med kajor, kråkor och korpar. Kråkfåglarna förekommer över stora delar av världen förutom i södra Sydamerika och på de isbelagda polerna. I Australasien förekommer det dock färre än tio arter. De flesta arter inom familjen är sociala fåglar och flera har i tester uppvisat hög intelligens.

Kråkfåglar är medelstora till stora tättingar med kraftiga fötter och näbb, och de ruggar bara en gång per år, till skillnad från merparten tättingar som ruggar två gånger per år. Kråkfåglarna spelar en viktig roll i flera myter och inom folktro. Kråkfåglarna härstammar förmodligen från Australien när kontinenten var mer isolerad än den är idag.

När kontinenten närmade sig Korparna attackerar för Korparna attackerar 20 och 30 miljoner år sedan koloniserade dessa fåglar Asien och en i sammanhanget snabb evolutionär förändring skedde sedan när de fortsatte sin kolonisering av Europa och Amerika. Kråkfåglar förekommer över hela välden förutom i södra Sydamerika och platser nära polerna.

Det häckar åtta arter av kråkfågel i Sverige. I Skåne är råkan dock den överlägset vanligaste kråkfågeln. Övriga arter som häckar i Sverige är nötskrikalavskrika och den ganska sällsynta nötkråkan. Svartkråkansom vissa auktoriteter kategoriserar som en egen art, är ovanlig i Sverige och uppträder mest i södra Sverige.

I övrigt finns det ett fynd av klippkaja. Fjäderdräkten hos många kråkfåglarna domineras av svart med inslag av vitt, grått, brunt, grönt och blått, men det finns även arter där andra färger dominerar och som har inslag av gult och rött. Av familjens cirka arter är bara 45 helsvarta. Fötter och näbb är kraftiga och vingarna medelstora eller något större, dock inte mer än fem till sex gånger tarsens längd.

Dessa fåglar går vanligtvis säkert och gravitetiskt, och nickar med huvudet för varje steg. Vanligtvis är kråkfåglarna ganska dåliga sångare, och utmärker sig genom starka, kraxande läten. Vissa arter kan man lära att härma ord, toner med mera.

Ofta häckar kråkfåglar kolonivis. Boet placeras aldrig på marken, utan i Korparna attackerar, på klippor, hus, murar och liknande. Vanligen läggs ägg som ruvas i dagar. De är vanligen allätare och plundrar bon på ägg och ungar. Flera arter, exempelvis Korparna attackerar, nötskrika och lavskrika, hamstrar föda inför vintern. När det sedan blir rött ljus för bilarna plockar fåglarna upp maten.

Det är Korparna attackerar en av få fågelgrupper som verkar utföra saker utan någon särskild anledning, som om de lekte. Vissa arter är lätta att hålla i fångenskap och kan bli mycket tama. Hos en bredare allmänheten är kråkfåglar ofta en ganska välbekant grupp med fåglar, även om de oftast mest förknippas med ett fåtal arter, främst de helsvarta eller svartgråa arterna som korptjocknäbbad korpaustralisk korptorreskråkasvartkråkahuskråkaamerikansk kråkastornäbbad kråkasvartvit kråkasom alla upptar ungefär samma ekologiska nisch i sina respektive regioner, och även liknande kulturella betydelse.

Flera kråkfåglar är kulturföljare och förekommer ofta i närheten av människan, ibland i mycket stora antal, både på Korparna attackerar och i större städer. Kråkfåglar har spelat en viktig roll som tur- och oturssymboler i många kulturer. Inte sällan förknippades de svarta arterna med död och ondska, och beskrivs som både otäcka, våldsamma, ondskefulla, eller till och med Satans fågel. Svart var en färg som inom Korparna attackerar kristendomen förknippades med död och omoral.

Inom asatron följdes guden Oden av de två korparna Hugin och Munin. Dessa båda fåglar flög jorden runt och berättade för Oden vad de sett och hört. Hugin var den smarta och Munin den som mindes allt.

Sigurd Fafnesbanes dotter Aslög fick enligt legenden namnet Kraka Korparna attackerar Kråka efter att hon omhändertagits av Åke och Grima. I Skandinavien ska korpavföring ha använts mot tandvärk, omslag av kråkköt mot feber och kråkfett mot frostsår.

Dödade nyfödd kalv

Och en bössa smord med korpblod ansågs ha större träffsäkerhet. I Kina associeras skator med lycka och fertilitet och olika sorters avbildningar av skator förekommer ofta i bröllopssammanhang, så väl som vid födslar.

Ett exempel är en takmålning i Sala das Pega skatrummet i Palácio Nacional i SintraPortugal från talet där inte mindre än skator är avbildade. Varje skata bär en vit ros i näbben där det också står Por Bem Det var lika bra. Historien berättar att Kung Johan I av Portugal blev påkommen av drottningen när han kysste en kammarjungfru. Sedan går historien isär. En förtäljer att det var kungen som lät måla taket, och att de skatorna representerar de skvallrande hovtärnorna medan en annan förtäljer att det var drottningen som lät måla taket som en kommentar till kungens otrohet, som förmodligen inte var hans första.

Portugisiskans "pega" betyder inte bara "Korparna attackerar" utan även prostituerad. Något annat som skatan ofta associeras med är tjuvaktighet, vilket kommer av alla de berättelser om att skator attraheras av blanka, skinande föremål, något Korparna attackerar är mycket omdiskuterat och inte lyckats bevisas i studier - vare sig i labbmiljö eller i naturen.

Dock är det utan tvivel så att skator, och många andra kråkfåglar är mycket nyfikna och att de kan undersöka och ta med sig alla möjliga föremål, men att de stora gömmorna med silverföremål och liknande som ska ha Korparna attackerar i skatbon är en myt.

Andra vanliga myter om kråkfåglar är att de utgör ett hot mot andra djur, speciellt sångfåglar men även lamm och kalvar. Det första är något ofta skatan blir anklagad för - att den ska gå hårt åt Korparna attackerar ägg Korparna attackerar ungar.

Så stödutfodrar du rådjur

Skatan tar Korparna attackerar och ungar men studier visar att de inte har någon påverkan på sångfågelpopulationen. Främst berättas det att korpar i grupp attackerar mycket unga lamm eller kalvar och hackar ut dess ögon. Beteendet har aldrig dokumenterats och förklaras ofta med att korpar söker upp kadaver och inte sällan hackar ut ögonen, men det handlar då om redan döda djur. Huruvida det förekommer att korpar också dödar ungdjur är oklart.

I många fall har det byggt på myter men ett antal arter av kråkfåglar har Korparna attackerar dokumenterats med fågelinfluensaexmeplvis av typen H5N1.

Flera kråkfåglar har varit uppskattade som husdjur och burfåglar, speciellt korpen som hållits som sällskapsdjur sedan ivarjefall antikenfrämst för sina individuella personligheter och förmåga att härma tal. Ett av de äldsta kinesiska konstverk som finns kvar är den kinesiske konstnären Cui Bais målning Shauangxi tuofta kallad Hare och skatorfrån år Verket föreställer två blåskator som mobbar en hare.

Den kinesiska verktiteln Shauangxi tu är dubbeltydig och kan både betyda Två skator eller Dubbel lycka. Konstnären Vincent van Goghs Champ de blé aux corbeaux Vetefält med kråkorjuliär ett av hans mest välkända verk. Det har ofta beskrivits som hans sista innan han tog livet av sig och verket har ofta tolkats utifrån den uppfattningen. Detta baserar sig dock på en missuppfattning, och inte heller är det troligt att fåglarna som är avbildade är kråkor utan mycket troligare råkor, som brukar förekomma i stora flockar vid den här tiden på året, i den här typen av biotoper.

Ett annat känt konstverk som avbildar en kråkfågel är Pablo Picassos Femme avec un CorbeauKvinna med korpfrånsom han gjorde i ett antal varianter, och som föreställer Marguerite Luc och hennes tama korp Korparna attackerar vad som nästan ser ut som en kyss.

Här framstår visserligen korpen som något främmande och lite gotisktmen istället för att representera död och ondska indikerar förekomsten av en tam korp på detta café snarare att djuret bland dessa människor sågs som en chic accessoar. Människans rädsla och obehagskänslor inför de svarta kråkfåglarna har använts som en trop i litteratur, konst och film. Ett av de mest kända exemplen är Alfred Hitchcocks Fåglarna från där stora flockar med svarta kråkfåglar attackerar människorna i en liten stad.

Filmen, tillsammans med det effektiva ljudspåret med inspelade och elektroniskt skapade kråkläten av kompositören Oskar Salahar haft en sådan stark kulturell effekt att uttrycket "Det var som i Fåglarna" idag används som beskrivning när flockar med fåglar på något sätt skapar oro eller missnöje. Många arter har mycket stora utbredningsområden med mycket stora globala Korparna attackerar, och ibland också mycket stora lokala populationer.

Medan andra arter, som Stresemanns "Korparna attackerar"endemisk för tre små områden på savannen i södra Korparna attackerar Etiopienhar mycket små populationer och är utrotningshotade. Exempelvis har korpen periodvis jagats hårt och varit lokalt utrotad på många håll, men har i och med fredning återkommit till gamla häckningsplatser. Ett exempel på hårt jakttryck skedde i den lilla staden Riverton i Wyoming som upplevde de Kontinentens fem arter är skyddade och får inte jagas utan Korparna attackerar tillstånd.

Idag räknar man med att det finns drygt arter av kråkfåglar. Tidigare klassificerades den tibetanska fågeln markhackaren Pseudopodoces humilis till familjen kråkfåglar, men genetiska undersökningar visar att denna fågel istället tillhör familjen mesar. DNA-studier visar istället att den står nära törnskator och urskiljs av exempelvis Birdlife International som en egen familj, Platylophidae.

Korparna attackerar Gymnorhinus cyanocephalusNordamerika. Stellerskrika Cyanocitta stelleriNordamerika. Plyschtofsskrika Cyanocorax chrysopsSydamerika. Svartstrupig skatskrika Calocitta collieiCentralamerika. Nötskrika Garrulus glandarius"Korparna attackerar." Grå lavskrika Perisoreus canadensisNordamerika.

Blåskata Cyanopica cyanus av underarten C. Ockrabukig trädskata Dendrocitta vagabundaAsien. Skata Pica pica av underarten P. Grå nötkråka Nucifraga columbianavästra Nordamerika. Alpkaja Pyrrhocorax graculusEuropa och Asien. Kråka Corvus cornix av underarten C. Kaja Corvus monedula av underarten C. Amerikansk kråka Corvus brachyrhynchosNordamerika. Mulgakråka Corvus bennettiAustralien. Råka Corvus frugilegusEuropa och Asien. Hämtad från " https: Visningar Visa Redigera Redigera wikitext Visa historik.

Korparna attackerar. NYHETER ons 13...

På andra projekt Commons Wikispecies. Verktyg Sidor som länkar hit Relaterade ändringar Specialsidor Permanent länk Sidinformation Wikidataobjekt Använd denna sida som referens. Sidan redigerades senast den 30 september kl. Wikipedias text är tillgänglig under licensen Korparna attackerar Commons Erkännande-dela-lika 3. För bilder, se respektive bildsida klicka på bilden. Korpar blir i naturen omkring 10 till 15 år, men livslängder på upp till 40 år har .

14 döda kalvar

Huruvida flockar av korpar attackerar nyfödda ungar av större däggdjur som. Korparna hackar Korparna attackerar ögonen på de små och oftast ganska nyfödda kalvarna så att de inte kan fly undan. Sedan gör man attack efter attack tills. Det är inte första gången som Lennart Gunnergårds kalvar attackeras av korpar. Men i år har antalet korpar ökat mycket kraftigt från femsex till.

DU ÄR HÄR:
Nyhetsflöde